Smartlog v3 » Man gjorde et barn fortræd » Palmin.
Opret egen blog | Næste blog »

Palmin.

25. Apr 2006 20:32, palmin-rocks-my-world

Jeg skal ærligt indrømme, at én af hovedårsagerne til denne blog ligger forankret i et helt bestemt produkt. Det er tysk - det er retro - det er...

PALMIN.

Produktet med de utallige anvendelsesmuligheder kræver en grundigere introduktion, hvorfor jeg har researchet lidt på vidundermidlet. Jeg havde so to say som mål at klarlægge, hvorfor lige præcis palmin er et så outstanding produkt.

Jeg fandt hurtigt ud af, at palmin især i Tyskland er et universalprodukt, der betragtes som værende på lige fod med andre fedtstoffer, fx smør og magarine. Selvom palminen oprindeligt er kokosfedt er den nemlig smagsneutral og særdeles velegnet til bl.a. en "Kalter Hund" (en kold hund for de ikke-sønderjydske red.); nok bedre kendt som kiksekage.

Én af de kvaliteter, der har gjort palminen til et så velrenommeret produkt er nemlig evnen til at skabe shine. Det anbefales at tilsætte et lille (eller stort) stykke palmin til den smeltede chokolade, når man tilbereder sin konfekt, for at give et blankt og delikat look til de hjemmelavede godter. Det samme gør sig gældende ved kageglasur, hvor palminen også giver det ekstra og altafgørende touch.

Som dansker kender man måske mest palminen som en uundværlig og essentiel del af hele klejne-processen, hvor de rå klejner sænkes i hed palmin og koges deri. Et andet fedtstof - rafinol - kan benyttes som alternativ i mangel af bedre, men giver næppe den samme street cred.

Faktisk har palminen sin helt egen hjemmeside, der meget logisk hedder www.palmin.de - tjek den ud, hvis min beskrivelse ikke er tilfredsstillende nok. På dette fedt-mekka kan det også læses, at palminen blev "opdaget" i 1882 af den tyske Dr. Heinrich Schlinck, der ønskede at skabe et alternativ til smøret (glem alt om fancy oliemagarine og kolesterolnedsættende produkter her; vi taler pure vegatabilsk fedt). Palmin (der kommer af "palme") er altså raffineret, bleget kokosolie, der har et højt indhold af mættede fedtsyrer.

Dog skal man tage sine forholdregler inden man dykker ned i palminens forunderlige univers:

En god idé, hvis man fx har holdt fondue-party, er at bortskaffe fedtresterne med den normale husholdning. Det er en udbredt misforståelse, at det overskydende fedt kan hældes i toilettet og skylles ud. Fedtet vil for det første forstyrre vandets naturlige kredsløb, men kan også sætte sig på rørene og stoppe dem til (hvilket IKKE kan fjernes med en by-pass operation - så pas lige på derude i stuerne).


Det er mig nærmest magtpåliggende også at poste den sang, der blev skrevet i 1986 (som pudsigt nok også er mit fødselsår. En tilfældighed? Think not!). Ja, man forstår ikke, den er gået i glemmebogen:


"Erst knicken wir Palmin, knick-knick
dann drücken wir Palmin, knick-knick
Und haben schon mit jedem Knick
ein ganzes Stück Palmin, knick-knick
so sauber und so fein, knick-knick
ganz ohne Bröselei, knick-knick
und dann der Clou, man drückt im Nu Palmin wieder zu" 

Jeg forestiller mig, at liederen synges på "Jens Vejmand", men er ikke helt sikker. Musikkyndige skal være så velkomne til at give deres besyv med i denne sag.

Links til dette indlæg

  1. http://cade.search.yahoo.com/search?p=PALMiN+HA&ei=UTF-8&... ( 2. May 2007)

Relaterede